tisdag 18 januari 2011

Samvetskval

Jag har tidigare skrivit om mina moraliska problem. I dag lyckades jag med att hamna i två stycken.

Den första inträffade på jobbet. En kollega till mig (med ett obefintligt tålamod) skulle byta en bakruta på en traktor. Snäll som jag är erbjöd jag mina tjänster och rätt var det var så stod jag där och tampades med skruvar och mojänger. Det gick ganska så bra men så stötte jag till en behållare med spolarvätska. behållaren som förmodligen hade framtiden bakom sig sprack och gick sönder. Jaja, sa jag och tänkte inte så mycket på det. Det var en plastbehållare, inte ett folkmord.

På eftermiddagen hör jag hur kollegan snackar med chefen om behållaren. Chefen hävdade med säkerhet att den var hel när vi fick in traktorn medans kollegan med det bestämdaste hävdade att den var sönder. Han var minsann bombis. Plötsligt vänder han sig till mig och säger.

-Du såg också att den var sönder från början.

Jaha. Hur skulle jag lösa detta? Sa jag som det var så skulle det ju framgå att min kollega ljög och annars så. Ja, då skulle jag ju också ljuga. Det kändes lite som att skriva ett kontrakt med djävulen. Sa jag att den var sönder så skulle jag vara tvungen att stå fast vi det.

Jag sa så klar som det var. Men min kollega framstod ju som en löngnhals.


Nästa sak var inte lika allvarlig men ack så jobbig.
På vägen hem svängde jag in för att hämta en sak på ett lager till ett postorderföretag. Det var ägaren själv som sagt till mig att jag skulle svepa förbi och hämta den. Men ojojoj vad jobbigt det var att inte betala. Dessutom var inte ägarna där så det kändes som om jag blåste dom anställda på typ en femtiolapp.

Var går dom moraliska gränserna?

3 kommentarer:

 1. Du gjorde rätt i att tala sanning, det kommer man långt med... Jag har kommit hur långt som helst med min ärlighet..... NOT, men jag bryr mig inte! Är hellre ärlig och rak samt står för det jag gjort!

  Angående det andra, skitsamma...

  SvaraRadera
 2. håller med. ärlighet vare sig det är bra eller dåligt.

  SvaraRadera
 3. jo. Det är ju det jag menar. Jag tänker minsann inte ändra på mig för att andra inte kan vara ärliga.

  SvaraRadera