måndag 18 mars 2013

Vad innehåller schampot. Egentligen.

Tydligen använde jag ett som inte var speciellt bra att använda. Och eftersom jag försöker vara en något sånär renlevnadsmänniska så bytte jag till det här:

Ingen parfym, inga färgämnen, och inga parabener (paraben är ett potentiellt hormonstörande konserveringsmedel som nnästan finns i allt.)

Men vad innehåller det nya?
Ja, vad är det det innehåller?! Aqua är ju vatten. lätt som en plätt. Men sodium dodecyl sulfate? Vad tusan är det? Det är det jag skall försöka ta reda på och även förklara på ett begripligt sett.
 Aqua, är vatten. Vatten är en vanligt förekommande kemisk förening mellan syre och väte. Vatten är nödvändigt för allt känt liv.

sodium dodecyl sulfate, eller natriumlaurylsulfat är en anjonaktiv surfaktant som avfättar och torkar ut. Något som orsakar ett beroende av balsam och eftervårdsprodukter. Kan förstöra slemhinnor. 

Nice! Men vad är anjonaktiv surfaktant då? Säger ju inte mig så mycket. Kort och gott så är det en tensid som modifierar ytspänning. Jag föreslår att du söker på nätet själv annars så lär det här inlägget bli alldeles för långt. Nu vidare:

Cocamidopropyl betaine, Ytterligare en tensid som är hudirrriterande! Va? Vad gör den i schampo? Utvinns ur kokosolja. Tydligen vanlig naturliga skönhetsprodukter som tvål och schampo. alergiframkallande och värre än podium cocosulfate. hmm.

Två ingredienser och rena giftbomben.

Sodium chloride, Salt. Fungerar som konserveringsmedel.

sodium cocoyl glutamate, den här rackaren var svår att hitta men efter lite sökande kom jag fram till att det är ett ytaktivt medel från kokos eller PALMOLJA(!) och glukos från majs. Har tydligen skummande egenskaper. Kan tydligen vara allergiframkallande.

Citric Acid, Citronsyra. Utvinns ur omogna citroner eller borstmögelsvampar. Används som rengöringsmedel till badkar och toaletter, kan även ta bort rost från stål. Fungerar som konserveringsmedel.

Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Även denna var svår. Vet inte riktigt vad det är men är där för at göra håret antistatiskt. förmodligen en syra. Antagligen motverkar den något av dom tidigare ingredienserna.

Hexylene glycol, Hexylenglykol används som emulgermedel i metallpolish, avfettningsmedel, skäroljor och torrengöringstvål. Den används som lösningsmedel i bläck och tryckfärg och som fuktighetsbevarare och mjukgörare i korkprodukter, läder, papper och textilfibrer. oooookay.

Propylene Glycol, Varför är det så svårt att få reda på vad det är?  Tror att det är en alkohol som används som lösningsmedel en livsmedelstillsats (för vad?) Ingår i snus(?) Späder oljor, rökvätska i rökmaskiner, kylarvätska och hydralolja!!

Sodium Benzoate, Konserveringsmedel, Kan vara cancerogent.

Sorbic Acid,  Också ett konserveringsämne.


Det var det det. Fortsättning följer...

2 kommentarer:

  1. Ju mer man börjar rota, desto mer inser man hur snuskig braschen är

    SvaraRadera
  2. Sjukt! Efter detta så känns det som att man lika gärna kan strunta i att tvätta sig.

    SvaraRadera